Ægtepagt om deling af pension 2.495,-
Book en gratis og uforpligtende rådgivningssamtale omkring ægtepagt om deling af pension med en uddannet jurist.
Hvis I er gift med hinanden og ikke tidligere har oprettet en ægtepagt, så har I såkaldt almindelig delingsformue i jeres ægteskab, hvilket betyder, at I skal dele jeres formuer ved en eventuel skilsmisse. Dette gælder dog ikke i forhold til jeres pensioner, hvor udgangspunktet er, at rimelige pensioner ikke skal deles. En rimelig pensionsordning er f.eks. den pensionsopsparing, du har via dit job. Det er kun i de tilfælde, hvor den ene af jer har foretaget en opsparing, der kan betragtes som ’ekstra’, og jeres ægteskab har varet i mere end 5 år, at det kan komme på tale, at I skal dele den overskydende pensionsopsparing. Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, før en såkaldt deling kan komme på tale, så hvis I vil være sikre på, at jeres pensioner bliver delt i forbindelse med skilsmisse, er det derfor en god idé at oprette en ægtepagt om pensionsdeling!
Hør Jesper Skibby & Mette Røpke fortælle om deres oplevelse med Mine Arvinger
Det er vigtigt, at I undersøger hvilken type pensionsordning I hver især har, da det ikke er alle pensioner, man kan dele direkte.
De ordninger, der kan aftales deling af, er kapitalpensionsordninger, ratepensionsordninger, selvpensioneringsordninger, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, SP Pension, indeksordninger osv. samt supplerende engangsydelse.
Man kan derimod ikke aftale deling af rentepensioner med livsvarige ydelser, f.eks. en livrente. Disse ordninger er af særlig karakter, idet de sikrer pensionsudbetaling så længe du lever og fordi indbetalinger hertil er fradragsberettigede. Livrentepensioner kan således ikke deles, hvilket også bliver kritiseret i litteraturen af diverse fagfolk, jurister, advokater og juraprofessorer. Det er dog muligt at aftale deling af jeres overskydende pension, således at I hver især udtager jeres pensionsrettigheder forlods – svarende til at I får lige meget pension – hvorefter den overskydende del deles imellem jer. Dette kan I læse mere om nedenfor.
Herunder kan I læse mere om, hvilken type af ægtepagt I skal lave. Vi gennemgår ægtepagt om deling af samtlige kapital- og ratepensioner, ægtepagt om deling af overskydende kapital- og ratepensioner og ægtepagt om særeje som kompensation for den andens pensioner.
Denne type ægtepagt indebærer, at man deler alle kapital- og ratepensioner. Det er således kun kapital- og ratepensioner, der skal indgå i opgørelsen af, hvad der skal deles.
Et eksempel:
A har en ratepension på 1 mio. kr. B har en ratepension på 400.000 kr. De opretter en ægtepagt om deling af samtlige kapital- og ratepensioner, som betyder, at de får en samlet pensionsformue på 1.400.000 kr., som skal deles ligeligt imellem dem. Dette indebærer, at de hver især får 700.000 kr. i tilfælde af separation eller skilsmisse.
Denne type ægtepagt indebærer, at pensionerne ligedeles i det omfang, værdien af den ene af jeres samlede pensionsordning overstiger den andens. Alle pensionsordninger bliver således lagt sammen uanset type, hvilket også betyder livrentepensioner. Med denne løsning, altså overskudsdeling, indgår livrentepensioner i beregningen af jeres samlede pensionsformue på tidspunktet for bodeling i anledning af separation eller skilsmisse. Det betyder, at I ender med at dele alle pensionsordninger lige, hvis I bliver skilt.
Et eksempel:
A har en livrentepension på 300.000 kr., mens B har en kapitalpension på 500.000 kr. De opretter en ægtepagt om pension med overskudsdeling, som betyder, at de har en samlet pensionsformue på 800.000 kr., der skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. A’s livrentepension på 300.000 kr. skal holdes udenfor delingen, da en livrentepension som nævnt ikke kan deles. Man fratrækker så tilsvarende 300.000 kr. fra B’s kapitalpension. De overskydende 200.000 kr. fra B’s kapitalpension skal deles ligeligt, sådan at A og B hver skal have 100.000 kr. oveni deres 300.000 kr., sådan at de ender med at have 400.000 kr. hver. A vil herefter skulle modtage 100.000 kr. fra B, så de begge ender med pensioner for 400.000 kr.
De efterfølgende livsvarige udbetalinger, som A modtager fra A’s livrentepension efter endt skilsmisse, tilfalder naturligvis kun A. Disse fremtidige udbetalinger kan ikke medtages i beregningen af pensionsformuen i ægtepagten, da det er fremtidige udbetalinger/ydelser, som endnu ikke er blevet udbetalt.
Denne type af ægtepagt indebærer, at den ene af jer vil modtage visse aktiver som sit særeje, som svarer til værdien af den andens livsvarige rentepension. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at denne type ægtepagt ikke vil sikre jer en nøjagtig økonomisk ligedeling, da det ikke er muligt at opgøre den præcise nutidsværdi efter skat af en livsvarig rentepension. Denne type af ægtepagt vil dog sikre, at forskellen mellem jer vil være mindre end hvis I ikke oprettede en ægtepagt.
Et eksempel:
A har en livsvarig rentepension på 500.000 kr. B har ingen rate- eller kapitalpensioner af tilsvarende eller større værdi. A og B ejer imidlertid en ejendom i sameje, hvor de begge er tinglyst ejere på skødet. Ejendommen har en anslået friværdi på 2 mio. kr. De opretter derfor en ægtepagt, hvor B får særeje på de første 500.000 kr. af sin halvpart af friværdien i huset.
Deling sker ved kontant betaling. Hvis det fx er din pensionsordning, der skal deles, skal du enten betale din ægtefælles andel kontant eller kompensere ham/hende i bodelingen. Hvis det ikke er muligt, kan du afdrage beløbet over 5 år. Det er typisk, hvis din formue er bundet i en virksomhed, som samtidig er dit indtægtsgrundlag. Som en sidste mulighed kan du overdrage konkrete pensionsordninger til din ægtefælle.
Det koster 2.495,- at få udarbejdet en ægtepagt om deling af pension hos Mine Arvinger + 1.850,- i tinglysningsafgift til staten.
Hvis du ønsker at ophæve en allerede oprettet ægtepagt, koster det 2.495,- + 1.850,- i tinglysningsafgift til staten.
Ægtepagten kan få virkning med alt, hvad I hver især ejer – og har ejet – helt tilbage fra den dag I blev gift, men den har først virkning, når den er tinglyst.
Hør Jesper Skibby & Mette Røpke fortælle om deres oplevelse med Mine Arvinger
Hos mine arvinger taler du kun med uddannede jurister
Mine Arvinger hjælper hvert år adskillige af ægtepar med at oprette ægtepagter.
Vores tilgang består altid af 5 trin:
HOS MINE ARVINGER TALER DU KUN MED
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Seniorjurist
Cand.jur. & Seniorjurist
Cand.jur.
Cand.jur.
Baseret på over 800 anmeldelser
God professionel rådgivning
Vi kan varmt anbefale Mine Arvinger. Vi har fået god og professionel rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af dokumenter.
Og alt kørte let og upåklageligt over telefonen. Thomas fra Mine Arvinger overholdte til punkt og prikke hvad vi havde aftalt.
Fantastisk oplevelse med MineArvinger
Fantastisk oplevelse med Kim fra minearvinger.dk. Vi har fået kyndig, kompetent og grundig vejledning og information i forbindelse med oprettelse af samlevertestamente, samejeoverenskomst og fremtidsfuldmagt. Vi føler os taget godt af og trygge i et svært juridisk univers, hvor meget er hypotetisk.
Let og forståelig
Virkelig behagelige telefoniske samtaler hvor der er god tid til spørgsmål og forklaringer. Det hele bliver holdt i et niveau det er let og forståeligt.
Jeg kan varmt anbefale dem og deres procedure : )
Læs mere om hvad vi kan gøre for dig
Ifølge arveloven arver dine børn 50% efter dig, mens din ægtefælle arver de resterende 50%
Ifølge arveloven går hele arven efter dig til din ægtefælle, som er din eneste livsarving
Ugifte samlevende arver ikke hinanden, og hvis du har børn, vil arven tilfalde dine børn, da de er dine eneste livsarvinger
Ugifte samlevende arver ikke hinanden, og hele arven efter dig vil tilfalde dine nærmeste arvinger (f.eks. forældre eller søskende)
Når du er alene, og har børn, tilfalder hele arven dine børn, da de er dine eneste livsarvinger
Når du er alene, og uden børn, tilfalder hele arven dine nærmeste arvinger (f.eks. dine forældre)