Særeje
2.450,-

Book en gratis og uforpligtende rådgivningssamtale med en uddannet jurist og få svar på dine spørgsmål.

Særeje → Her er ALT, hvad du skal vide

Særeje er et vigtigt begreb at kende til, hvis du overvejer at indgå ægteskab.

Med et særeje kan du nemlig sikre dine værdier – eksempelvis en dyr bil eller et kontant beløb –  så din kommende ægtefælle ikke har krav på halvdelen, hvis I senere går fra hinanden.

Opret en ægtepagt – med særeje – til en fast pris på 2.450,-

På denne side kan du blandt andet læse om følgende i forhold til særeje:

Hvad er særeje?

Når man indgår ægteskab, får man automatisk formuefællesskab – også kendt som delingsformue.

Formuefællesskabet betyder, at I skal dele jeres formue ligeligt imellem jer, hvis jeres ægteskab ophører – enten ved separation, skilsmisse eller død.

Ved at oprette et særeje kan man ændre eller ophæve formuefællesskabet, så man ikke skal dele sine ejendele – og formue – ved separation, skilsmisse eller død.

Følgende kan eksempelvis være særeje:

 • din bil
 • et stort kontantbeløb som du enten har nu – eller som du senere vil arve.
 • de første 500.000 kr. af friværdien i din faste ejendom – eksempelvis et sommerhus.
 • den virksomhed du har stiftet længe før ægteskabet blev indgået.

I 2019 blev hele 10.454 par skilt i Danmark, hvorfor det er klogt for alle at have styr på reglerne for særeje.

Hvad er særeje?

Hvordan oprettes et særeje – og hvad koster det?

Det gøres via en ægtepagt, hvori man bestemmer, hvad der skal og ikke skal være del af formuefællesskabet.

Mine Arvinger udarbejder skræddersyede ægtepagter for kun 2.450,-Læs mere om vores skræddersyede ægtepagter her.

Tredjemandsbestemt særeje

Der findes også en anden måde at etablere et særeje på, nemlig tredjemandsbestemt særeje, hvor giveren kan bestemme, at arv eller gave skal være modtagerens særeje.

Et eksempel:
En ældre og formuende mand bestemmer i sit testamente, at hans to voksne sønner skal arve hele hans formue som særeje. På den måde sikrer manden, at hans to svigerdøtre ikke får del af arven i tilfælde af skilsmisse.

For at give en arv videre på denne måde, skal der oprettes et testamente. Hvis man ønsker at give en gave på denne måde, skal man oprette et gavebrev.

Tredjemandsbestemt særeje

Hvad er konsekvensen af at oprette særeje?

Et særeje bliver relevant, når man som ægtefæller bliver separeret eller skilt, eller hvis en af jer går bort.

I den situation kan man tage sit respektive særeje med sig ved separation eller skilsmisse i modsætning til formuefællesskabet. Her er udgangspunktet, at man deler sin formue ligeligt.

Fordelingen i forhold til dødsfald afhænger af den type særeje, man har valgt – og hvorvidt man har oprettet et testamente eller ej.

Hvorfor skal man lave et særeje – 6 gode grunde

Er I er i tvivl om, hvorvidt særeje giver mening for jer? Her er 6 gode grunde.

Hvad er omfattet af et særeje?

Man bestemmer selv hvilke værdier og genstande, der skal være omfattet af særejet.

Særejet kan omfatte alt, hvad I hver især ejer, men det kan også begrænses til specifikke aktiver som f.eks. en virksomhed, et sommerhus, en arv eller et hus.

Hvis man ønsker det, kan man også vælge at aftrappe særejet, således at det bortfalder efter et bestemt antal år.

Forskellige særejeformer

Der findes flere forskellige særejeformer – og dem får du overblik over her:

Fuldstændigt særeje

Det betyder, at I hver især beholder de aktiver og passiver, som indgår I jeres særeje. Jeres værdier skal derfor hverken deles, mens I er gift eller ved en eventuel skilsmisse. Ved dødsfald bliver arven af særejet fordelt således, at ægtefællen arver den ene halvdel, og børnene arver den anden halvdel. Den længstlevende af jer vil ikke kunne hensidde i uskiftet bo, men skal skifte særejet ved ægtefællens død.

Med et testamente kan man fordele arven af særejet efter eget ønske – dog med visse begrænsninger.

Eksempel:
Jesper og Maria er gift, og de har fællesbarnet Anton. De opretter en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Maria har en formue på 1.5 mio. kr., mens Jesper har en formue på 500.000 kr. Ved skilsmisse eller separation skal de ikke dele deres formue, og de vil hver især kunne udtage deres respektive formuer.

Fuldstændigt særeje

Skilsmissesæreje

Hvis man har oprettet et skilsmissesæreje, beholder ægtefællerne i tilfælde af separation eller skilsmisse hver især det, som er gjort til særeje. Skilsmissesæreje gælder kun ved skilsmisse og bortfalder ved død, så i det øjeblik den ene ægtefælle går bort, ”forvandles” skilsmissesærejet til en del af fællesformuen, og boet skal således deles som ved formuefællesskab.

Den længstlevende ægtefælle vil dog have mulighed for at sidde i uskiftet bo, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt – eller beholde 75% af førsteafdødes formue i tilfælde af et skifte – såfremt den førsteafdøde ægtefælle havde børn.

Særejeformen benyttes i dag yderst sjældent i testamenter og ægtepagter, idet skilsmissesæreje kan medføre utilsigtede tab for arvingen. Kombinationssæreje er derfor klart at anbefale – frem for et rent skilsmissesæreje.

Kombinationssæreje

Et kombinationssæreje betyder, at I hver især beholder de aktiver og passiver, som indgår I jeres særeje. Jeres værdier skal derfor hverken deles, mens I er gift eller ved en eventuel skilsmisse.

Ved dødsfald bliver førsteafdøde ægtefælles formue til formuefællesskab, mens længstlevendes formue bliver til fuldstændigt særeje. Den længstlevende ægtefælle vil endvidere have mulighed for at sidde i uskiftet bo og kan beholde 75% af førsteafdødes formue i tilfælde af et skifte.

Kombinationssærejet er således en forbedret udgave af skilsmissesærejet.

Særeje - Kombinationssæreje

Sumsæreje

Med et sumsæreje kan man aftale, at et bestemt beløb skal være særeje, mens den resterende formue skal være delingsformue.

Sumdeling

Man kan ved at oprette en ægtepagt omkring sumdeling sikre, at alt skal være særeje – dog med undtagelse af et specifikt beløb.

Særeje arv

Særeje og arv hænger unægteligt sammen, og det er derfor vigtigt at tænke tingene grundigt igennem på forhånd – inden I indgår ægteskab.

Du er altid velkommen til at ringe til Mine Arvinger og få en GRATIS og uforpligtende rådgivning over telefon om din situation.

Alle medarbejdere hos Mine Arvinger er uddannede jurister og eksperter i at rådgive og udarbejde juridiske dokumenter.

Ring til os i dag på 70 77 70 50.

Fandt du, hvad du søgte? Måske du er yderligere interesseret i:

Jesper Skibby video arv

Hør Jesper Skibby & Mette Røpke fortælle om deres oplevelse med Mine Arvinger

Hos mine arvinger taler du kun med uddannede jurister

5 trin sådan opretter du en ægtepagt

Mine Arvinger hjælper hvert år adskillige af ægtepar med at oprette ægtepagter.

Vores tilgang består altid af 5 trin:

 • trin 1 Kontakt os

  Du skriver til os via vores hjemmeside på book gratis rådgivningssamtale. Derefter vil du blive ringet op af en jurist på et tidspunkt, som passer dig.

 • trin 2 Vi snakker om jeres ønsker

  Vi får en dybdegående snak om jeres ønsker til ægtepagten over telefon. Det plejer at tage et sted mellem 15 og 30 minutter.

 • trin 3 Vi udarbejder en ægtepagt

  Baseret på vores samtale udarbejder vi – fra bunden – en unik ægtepagt til jer. Hos Mine Arvinger er vi alle jurister, og vi sætter en stor ære i at levere et godt og unikt produkt. Af samme grund, laver vi aldrig juridiske dokumenter ud fra onlineskabeloner, som nogle andre virksomheder gør.

 • trin 4 I modtager ægtepagten

  Når ægtepagten er udarbejdet, modtager I den via krypteret og sikker e-mail. Når I har læst ægtepagten igennem i ro og mag, aftaler vi et nyt telefonmøde. Her gennemgår vi ægtepagten punkt for punkt, så I er helt sikre på, hvad den indeholder, og hvad den vil komme til at betyde for jer. Hvis noget skal rettes til, ordner vi det selvfølgelig for jer – uden meromkostninger.

 • trin 5 Ægtepagten tinglyses

  Nu er ægtepagten færdig, men den er først juridisk gældende, når den er tinglyst. Det klarer Mine Arvinger selvfølgelig for jer – via en tinglysningsfuldmagt – som I hver især underskriver elektronisk med NemID.

  Det koster altid 2.450,- at oprette en ægtepagt hos Mine Arvinger. Dertil skal lægges en afgift til staten på 1.850,-. Det er statens afgift for tinglysningen af en ægtepagt.

HOS MINE ARVINGER TALER DU KUN MED

UDDANNEDE JURISTER

Kim Jensen Kosloff

Cand.jur. & Partner

Kim Jensen Kosloff

Cand.jur. & Partner

Thomas Gren Vasileiou

Cand.jur. & Partner

Thomas G. Vasileiou

Cand.jur. & Partner

Louise Bryde Nielsen

Cand.jur. & Seniorjurist

Louise Bryde Nielsen

Cand.jur. & Seniorjurist

Sara Skov Jerkovic

Cand.jur.

Sara Skov Jerkovic

Cand.jur.

Vores kunder er glade og tilfredse

Baseret på over 800 anmeldelser

God professionel rådgivning

Vi kan varmt anbefale Mine Arvinger. Vi har fået god og professionel rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af dokumenter.

Og alt kørte let og upåklageligt over telefonen. Thomas fra Mine Arvinger overholdte til punkt og prikke hvad vi havde aftalt.

Fantastisk oplevelse med MineArvinger

Fantastisk oplevelse med Kim fra minearvinger.dk. Vi har fået kyndig, kompetent og grundig vejledning og information i forbindelse med oprettelse af samlevertestamente, samejeoverenskomst og fremtidsfuldmagt. Vi føler os taget godt af og trygge i et svært juridisk univers, hvor meget er hypotetisk.

Let og forståelig

Virkelig behagelige telefoniske samtaler hvor der er god tid til spørgsmål og forklaringer. Det hele bliver holdt i et niveau det er let og forståeligt.

Jeg kan varmt anbefale dem og deres procedure : )

Medieomtale & annoncer

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Jurist fra Mine Arvinger er med til at undgå splid i familien

Mine Arvinger – Personlig og tryg arve-rådgivning

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Medieomtale & annoncer

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Jurist fra Mine Arvinger er med til at undgå splid i familien

Mine Arvinger – Personlig og tryg arve-rådgivning

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Læs mere om hvad vi kan gøre for dig

Vælg din nuværende civilstatus

Er du også i tvivl om din nuværende arvesituation?

Få en gratis og uforpligtende rådgivnings­samtale med en uddannet jurist

Book en gratis og uforpligtende rådgivningssamtale

Udfyld formularen

Kun uddannede jurister

Mange års erfaring

Branchens bedste priser

Markedets bedste ansvars­forsikring

Glade og tilfredse kunder

© Copyright - Mine Arvinger ApS