Særeje2.495,-
Book en gratis og uforpligtende rådgivningssamtale med en uddannet jurist og få svar på dine spørgsmål.
Særeje er et vigtigt begreb at kende til, hvis du overvejer at indgå ægteskab.
Med et særeje kan du nemlig sikre dine værdier – eksempelvis en dyr bil eller et kontant beløb – så din kommende ægtefælle ikke har krav på halvdelen, hvis I senere går fra hinanden.
Når man indgår ægteskab, får man automatisk formuefællesskab – også kendt som delingsformue.
Formuefællesskabet betyder, at I skal dele jeres formue ligeligt imellem jer, hvis jeres ægteskab ophører – enten ved separation, skilsmisse eller død.
Ved at oprette et særeje kan man ændre eller ophæve formuefællesskabet, så man ikke skal dele sine ejendele – og formue – ved separation, skilsmisse eller død.
I 2019 blev hele 10.454 par skilt i Danmark, hvorfor det er klogt for alle at have styr på reglerne for særeje.
Det gøres via en ægtepagt, hvori man bestemmer, hvad der skal og ikke skal være del af formuefællesskabet.
Mine Arvinger udarbejder skræddersyede ægtepagter for kun 2.495,- → Læs mere om vores skræddersyede ægtepagter her.
Der findes også en anden måde at etablere et særeje på, nemlig tredjemandsbestemt særeje, hvor giveren kan bestemme, at arv eller gave skal være modtagerens særeje.
Et eksempel:
En ældre og formuende mand bestemmer i sit testamente, at hans to voksne sønner skal arve hele hans formue som særeje. På den måde sikrer manden, at hans to svigerdøtre ikke får del af arven i tilfælde af skilsmisse.
For at give en arv videre på denne måde, skal der oprettes et testamente. Hvis man ønsker at give en gave på denne måde, skal man oprette et gavebrev.
Et særeje bliver relevant, når man som ægtefæller bliver separeret eller skilt, eller hvis en af jer går bort.
I den situation kan man tage sit respektive særeje med sig ved separation eller skilsmisse i modsætning til formuefællesskabet. Her er udgangspunktet, at man deler sin formue ligeligt.
Fordelingen i forhold til dødsfald afhænger af den type særeje, man har valgt – og hvorvidt man har oprettet et testamente eller ej.
Er I er i tvivl om, hvorvidt særeje giver mening for jer? Her er 6 gode grunde.
Man bestemmer selv hvilke værdier og genstande, der skal være omfattet af særejet.
Særejet kan omfatte alt, hvad I hver især ejer, men det kan også begrænses til specifikke aktiver som f.eks. en virksomhed, et sommerhus, en arv eller et hus.
Hvis man ønsker det, kan man også vælge at aftrappe særejet, således at det bortfalder efter et bestemt antal år.
Der findes flere forskellige særejeformer – og dem får du overblik over her:
Det betyder, at I hver især beholder de aktiver og passiver, som indgår I jeres særeje. Jeres værdier skal derfor hverken deles, mens I er gift eller ved en eventuel skilsmisse. Ved dødsfald bliver arven af særejet fordelt således, at ægtefællen arver den ene halvdel, og børnene arver den anden halvdel. Den længstlevende af jer vil ikke kunne hensidde i uskiftet bo, men skal skifte særejet ved ægtefællens død.
Med et testamente kan man fordele arven af særejet efter eget ønske – dog med visse begrænsninger.
Eksempel:
Jesper og Maria er gift, og de har fællesbarnet Anton. De opretter en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Maria har en formue på 1.5 mio. kr., mens Jesper har en formue på 500.000 kr. Ved skilsmisse eller separation skal de ikke dele deres formue, og de vil hver især kunne udtage deres respektive formuer.
Hvis man har oprettet et skilsmissesæreje, beholder ægtefællerne i tilfælde af separation eller skilsmisse hver især det, som er gjort til særeje. Skilsmissesæreje gælder kun ved skilsmisse og bortfalder ved død, så i det øjeblik den ene ægtefælle går bort, ”forvandles” skilsmissesærejet til en del af fællesformuen, og boet skal således deles som ved formuefællesskab.
Den længstlevende ægtefælle vil dog have mulighed for at sidde i uskiftet bo, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt – eller beholde 75% af førsteafdødes formue i tilfælde af et skifte – såfremt den førsteafdøde ægtefælle havde børn.
Særejeformen benyttes i dag yderst sjældent i testamenter og ægtepagter, idet skilsmissesæreje kan medføre utilsigtede tab for arvingen. Kombinationssæreje er derfor klart at anbefale – frem for et rent skilsmissesæreje.
Et kombinationssæreje betyder, at I hver især beholder de aktiver og passiver, som indgår I jeres særeje. Jeres værdier skal derfor hverken deles, mens I er gift eller ved en eventuel skilsmisse.
Ved dødsfald bliver førsteafdøde ægtefælles formue til formuefællesskab, mens længstlevendes formue bliver til fuldstændigt særeje. Den længstlevende ægtefælle vil endvidere have mulighed for at sidde i uskiftet bo og kan beholde 75% af førsteafdødes formue i tilfælde af et skifte.
Kombinationssærejet er således en forbedret udgave af skilsmissesærejet.
Med et sumsæreje kan man aftale, at et bestemt beløb skal være særeje, mens den resterende formue skal være delingsformue.
Man kan ved at oprette en ægtepagt omkring sumdeling sikre, at alt skal være særeje – dog med undtagelse af et specifikt beløb.
Særeje og arv hænger unægteligt sammen, og det er derfor vigtigt at tænke tingene grundigt igennem på forhånd – inden I indgår ægteskab.
Du er altid velkommen til at ringe til Mine Arvinger og få en GRATIS og uforpligtende rådgivning over telefon om din situation.
Alle medarbejdere hos Mine Arvinger er uddannede jurister og eksperter i at rådgive og udarbejde juridiske dokumenter.
Ring til os i dag på 70 77 70 50.
Hør Jesper Skibby & Mette Røpke fortælle om deres oplevelse med Mine Arvinger
Hos mine arvinger taler du kun med uddannede jurister
Mine Arvinger hjælper hvert år adskillige af ægtepar med at oprette ægtepagter.
Vores tilgang består altid af 5 trin:
HOS MINE ARVINGER TALER DU KUN MED
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Partner
Cand.jur. & Seniorjurist
Cand.jur. & Seniorjurist
Cand.jur.
Cand.jur.
Baseret på over 900 anmeldelser
God professionel rådgivning
Vi kan varmt anbefale Mine Arvinger. Vi har fået god og professionel rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af dokumenter.
Og alt kørte let og upåklageligt over telefonen. Thomas fra Mine Arvinger overholdte til punkt og prikke hvad vi havde aftalt.
Fantastisk oplevelse med MineArvinger
Fantastisk oplevelse med Kim fra minearvinger.dk. Vi har fået kyndig, kompetent og grundig vejledning og information i forbindelse med oprettelse af samlevertestamente, samejeoverenskomst og fremtidsfuldmagt. Vi føler os taget godt af og trygge i et svært juridisk univers, hvor meget er hypotetisk.
Let og forståelig
Virkelig behagelige telefoniske samtaler hvor der er god tid til spørgsmål og forklaringer. Det hele bliver holdt i et niveau det er let og forståeligt.
Jeg kan varmt anbefale dem og deres procedure : )
Læs mere om hvad vi kan gøre for dig
Ifølge arveloven arver dine børn 50% efter dig, mens din ægtefælle arver de resterende 50%
Ifølge arveloven går hele arven efter dig til din ægtefælle, som er din eneste livsarving
Ugifte samlevende arver ikke hinanden, og hvis du har børn, vil arven tilfalde dine børn, da de er dine eneste livsarvinger
Ugifte samlevende arver ikke hinanden, og hele arven efter dig vil tilfalde dine nærmeste arvinger (f.eks. forældre eller søskende)
Når du er alene, og har børn, tilfalder hele arven dine børn, da de er dine eneste livsarvinger
Når du er alene, og uden børn, tilfalder hele arven dine nærmeste arvinger (f.eks. dine forældre)