Uskiftet bo

Book en gratis og uforpligtende rådgivningssamtale med en uddannet jurist og få svar på dine spørgsmål.

USKIFTET BO → FÅ DEN VIGTIGSTE VIDEN OM USKIFTET BO

Hvis din ægtefælle dør, kan du vælge at sidde i uskiftet bo, såfremt en række betingelser er opfyldt. Det vil altså sige, at du kan undgå, at din ægtefælles formue skal udbetales til arvingerne med det samme – og du råder dermed selv over den formue, der er blevet efterladt.

Der er en række fordele og ulemper ved uskiftet bo, samt en række betingelser der skal være opfyldt, for at man kan benytte sig af det. I dette blogindlæg vil vi gennemgå præcist, hvad uskiftet bo er, samt hvilke regler, fordele og ulemper der er ved et uskiftet bo.

I dette indlæg vil vi komme omkring følgende emner:

Hvad er uskiftet bo?

Uskiftet bo betyder, at du udskyder opdelingen af et dødsbo, indtil den længstlevende ægtefælle ønsker det – eller selv dør. Det betyder altså, at du “overtager” din ægtefælles ejendele og formue ved dennes død.

Først og fremmest er uskiftet bo kun aktuelt, hvis man er gift og har børn. Hvis man ikke er gift eller ikke har nogen børn, er uskiftet bo simpelthen ikke et scenarie.

Hvis I er gift – uden at have oprettet et testamente – har førsteafdødes børn ret til 50% af dennes formue. Hvis I er gift – men har oprettet et testamente – kan procentdelen afgrænses yderligere, så børn i fællesskab arver helt ned til 12,5% af førsteafdødes formue. I begge tilfælde vil det dog være en arv, børnene skal have udbetalt umiddelbart efter din ægtefælles død.

Med uskiftet bo kan man udskyde opdelingen af boet og dermed udskyde udbetalingen af arven. Børnene bliver altså ikke gjort arveløse, men arven bliver udskudt til den dag, hvor den længstlevende ægtefælle ønsker at gøre boet op eller selv dør.

Der er altså en verden til forskel for den længstlevende ægtefælles økonomiske råderum, alt efter hvilken model man vælger.

Hvad er uskiftet bo?

Hvilke betingelser er der for at sidde i uskiftet bo?

Der er en række betingelser, som man skal opfylde for at kunne sidde i uskiftet bo.

 • Krav om formuefællesskab: Du kan ikke sidde i uskiftet bo, hvis I har oprettet fuldstændig særeje for hele jeres formue. Det er dog en mulighed at sidde i delvist uskiftet bo, hvis særejet kun omfatter dele af jeres formue.
 • Den længstlevende ægtefælle må ikke være under konkurs: Hvis du som længstlevende ægtefælle er under konkurs, og ikke i stand til at opfylde dine økonomiske forpligtelser, kan du ikke sidde i uskiftet bo.
 • Accept fra særbørn: Hvis I kun har fællesbørn, er dette punkt ikke relevant for jer. Men hvis I har særbørn (børn der ikke er fælles), skal I have samtykke fra dem. Det vil sige, at jeres særbørn skal godkende, at den længstlevende kan sidde i uskiftet bo og dermed udskyde udbetalingen af deres arv. Det kan derfor være en rigtig god idé at få særbørn til at underskrive et forhåndssamtykke til uskiftet bo, mens I begge er i live.
 • Den længstlevende ægtefælle må ikke være umyndig: For at kunne sidde i uskiftet bo kræver det, at den længstlevende ægtefælle er myndig og ikke er under værgemål.
Hvilke betingelser er der for at sidde i uskiftet bo?

Fordele og ulemper ved uskiftet bo

Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved uskiftet bo. Vi starter med at gennemgå hvilke fordele der er.

Fordele ved uskiftet bo:

 • Den længstlevende ægtefælle har gode økonomiske muligheder for at fortsætte tilværelsen efter den anden ægtefælles død. Det kan nemlig være ganske svært at “finde arven” i boet, specielt hvis meget af formuen er bundet op i jeres bolig. Ved uskiftet bo kan du altså fortsætte dit økonomiske liv uden at afgive noget af din formue.
 • Den længstlevende ægtefælle slipper for omkostningerne, der er forbundet med opgørelsen af dødsboet. Prisen for at sidde i uskiftet bo er således kun 500 kroner, som er en retsafgift.
 • Den længstlevende ægtefælle har fuld råderet over formuen, som før var fælles. Dog skal forbruget ske med respekt for boet, og det leder os over til ulemperne ved uskiftet bo.

Ulemper ved uskiftet bo:

 • Den længstlevende ægtefælle må ikke misbruge råderetten over det uskiftede bo. Da der er en retmæssig arv til arvingerne, er der nogle lidt uklare regler for, hvordan boet skal forvaltes. Den længstlevende ægtefælle vil således altid stå på mål for forbrug og investeringer. Overforbrug, store gaver eller uforholdsmæssigt store pensionsindbetalinger er eksempler på ting, som retten vil vurdere som værende misbrug af råderetten. Hvis der er sket et misbrug, skal arvingerne kompenseres af den længstlevende ægtefælle. Det er således også arvingerne, der skal anmelde det påståede misbrug.
 • Man kan ikke blive gift igen. Hvis den længstlevende ægtefælle ønsker at blive gift igen, skal boet gøres op, inden det kan lade sig gøre.
 • Den længstlevende ægtefælle bliver ansvarlig for den døde ægtefælles gæld. Gæld afvikles under normale omstændigheder ved afvikling af dødsboet, men da det ikke finder sted ved uskiftet bo, kan kreditorerne hente pengene hos den længstlevende ægtefælle.
 • Alt hvad den længstlevende ægtefælle tjener, mens vedkommende sidder i uskiftet bo, kommer til at indgå i boet. Det vil sige, at det kan blive dyrt for den længstlevende ægtefælle, hvis man senere hen vil skifte, da boets værdi kan være blevet forhøjet gennem årene.
 • Man risikerer splid blandt de efterladte, hvis man ikke har diskuteret forholdene, inden det bliver aktuelt. Typisk vil spliden opstå, fordi arvingerne mener, at den længstlevende ægtefælle bruger arven forkert, eller hvis de ønsker at få arven udbetalt med det samme.

Ophævelse af uskiftet bo

Hvis du sidder i uskiftet bo, og gerne vil ophæve det, er det selvfølgelig muligt. Her skal du kontakte skifteretten. De vil bede dig lave en boopgørelse, som du derefter skal sende tilbage til skifteretten og SKAT. Når den er blevet godkendt af begge instanser, vil det uskiftede bo blive ophævet, og din ægtefælles arvinger vil modtage deres arv som en del af skiftet.

Arveloven og uskiftet bo

Da arveloven er en kompliceret og kompleks størrelse, anbefaler vi, at I forbereder jer godt og tager stilling i god tid. Tal tingene godt igennem med hinanden, men også med jeres børn og særbørn. Det er som tidligere nævnt også en rigtig god idé at indhente et forhåndssamtykke til uskiftet bo. Selvom I indhenter tilladelsen, betyder det ikke, at I skal bruge den, men så har I muligheden.

Et andet alternativ er at skrive et godt testamente, så I sikrer, at jeres viljer sker fyldest.

Her hos Mine Arvinger hjælper vi jer hjertens gerne med et skræddersyet testamente. Alle medarbejdere hos Mine Arvinger er uddannede jurister, så vi er sikre på at juraen bag bliver formidlet af en jurist. Vores vision er at skabe tryghed, samtidig med at vi opnår den bedst mulige personlige og juridiske løsning, der tilgodeser netop jeres families behov.

Hvis du er i tvivl om jeres arvesituation, er du mere end velkommen til at booke en gratis og uforpligtende samtale med en af vores jurister.

Fandt du, hvad du søgte? Måske du også er interesseret i:

Jesper Skibby video arv

Hør Jesper Skibby & Mette Røpke fortælle om deres oplevelse med Mine Arvinger

Hos mine arvinger taler du kun med uddannede jurister

Så nemt er det at oprette testamente

 • Kontakt os

  Du skriver til os via vores hjemmeside på book gratis rådgivningssamtale. Derefter vil du blive ringet op af en jurist på et tidspunkt, som passer dig.

 • Gratis rådgivningssamtale

  I en gratis og uforpligtende telefonsamtale med en jurist skabes et fyldestgørende billede af hele din familie- og arveretlige situation. Hvis du er tilfreds med vores rådgivning og ønsker at få dit testamente tilsendt, vil juristen begynde at udarbejde dokumentet

 • Modtag dit testamente

  Du modtager dit testamente til gennemlæsning via krypteret og sikker e-mail. Du bliver igen ringet op af din jurist på en aftalt tid, og I vil sammen gennemgå testamentet.

 • Få testamentet noteret

  Når dit testamente er færdigudarbejdet, anbefaler vi, at du får dit testamente noteret ved en notar – vi hjælper dig!

HOS MINE ARVINGER TALER DU KUN MED

UDDANNEDE JURISTER

Kim Jensen Kosloff

Cand.jur. & Partner

Kim Jensen Kosloff

Cand.jur. & Partner

Thomas Gren Vasileiou

Cand.jur. & Partner

Thomas G. Vasileiou

Cand.jur. & Partner

Louise Bryde Nielsen

Cand.jur. & Seniorjurist

Louise Bryde Nielsen

Cand.jur. & Seniorjurist

Sara Skov Jerkovic

Cand.jur.

Sara Skov Jerkovic

Cand.jur.

Vores kunder er glade og tilfredse

Baseret på over 800 anmeldelser

God professionel rådgivning

Vi kan varmt anbefale Mine Arvinger. Vi har fået god og professionel rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af dokumenter.

Og alt kørte let og upåklageligt over telefonen. Thomas fra Mine Arvinger overholdte til punkt og prikke hvad vi havde aftalt.

Fantastisk oplevelse med MineArvinger

Fantastisk oplevelse med Kim fra minearvinger.dk. Vi har fået kyndig, kompetent og grundig vejledning og information i forbindelse med oprettelse af samlevertestamente, samejeoverenskomst og fremtidsfuldmagt. Vi føler os taget godt af og trygge i et svært juridisk univers, hvor meget er hypotetisk.

Let og forståelig

Virkelig behagelige telefoniske samtaler hvor der er god tid til spørgsmål og forklaringer. Det hele bliver holdt i et niveau det er let og forståeligt.

Jeg kan varmt anbefale dem og deres procedure : )

Medieomtale & annoncer

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Jurist fra Mine Arvinger er med til at undgå splid i familien

Mine Arvinger – Personlig og tryg arve-rådgivning

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Medieomtale & annoncer

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Jurist fra Mine Arvinger er med til at undgå splid i familien

Mine Arvinger – Personlig og tryg arve-rådgivning

Mine Arvinger – Gratis rådgivning om familie- og arveret

Læs mere om hvad vi kan gøre for dig

Vælg din nuværende civilstatus

Er du også i tvivl om din nuværende arvesituation?

Få en gratis og uforpligtende rådgivnings­samtale med en uddannet jurist

Book en gratis og uforpligtende rådgivningssamtale

Udfyld formularen

Kun uddannede jurister

Mange års erfaring

Branchens bedste priser

Markedets bedste ansvars­forsikring

Glade og tilfredse kunder

© Copyright - Mine Arvinger ApS